lauantaina, tammikuuta 29

Todellista viihdettä

Stand up-komiikka ei ole mikään valtavirran viihdemuoto. Aina silloin tällöin kuitenkin tulee vastaan niin loistokkaita esityksiä, että ihan kummastuttaa, miksi töllöstä tulee päivät pitkät toinen toistaan naurettavampia saippuasarjoja ja keskinkertaista tilannekomediaa. Miten kukaan voi katsoa sellaista roskaa? Kovin on alhaalla rima.

Katsoin juuri taltioinnin Bill Hicks -nimisen stand up-miehen esityksestä, ja huomasin viihtyneeni paremmin kuin hyvin. Tällaista tahtoisi toden totta nähdä enemmänkin. Videoituna siis, en jaksa kiertää mitään savuisia klubeja. En edes tiedä, onko meillä kotimaassa tuollaisia komediaklubeja, joita elokuvissa tai sarjoissa näkee. Ei ainakaan pienemmissä kaupungeissa. Mutta juuri sellaisilta pieniltä klubeilta löytyisi varmasti monta nerokasta viihdyttäjää, joille voisi antaa oman puolituntisensa telkkarissa.

Hyvä stand up-komiikko tarttuu melkein aina ajankohtaisiin asioihin. Eihän vanhoja vitsejä jaksa kukaan kuunnella. Stand up-komiikassa tuntuu myös olevan sallittua astetta ronskimpi kieli ja rankemmat mielipiteet niin ihmisistä kuin asioista. Juttuja, jotka eivät tavallisten tv-sarjojen kukkahattutätisensuurista mene läpi. Näin meillä onkin yllättäen viihdemuoto, joka kykenee välittämään ankaraa yhteiskuntakritiikkiä huumoriksi naamioituna. Kerrassaan nerokasta.

Koomikko saattaa käydä läpi virassa olevan presidentin, hallituksen, uskonnot, sodat, rikokset, huumeet, luonnon ja ihmisen yleensä. Mikä tahansa onkin ajankohtaista, mistä vaan löytyykin epäkohtia. Ja siinä naurun ohella jokainen kärkevä vitsi saattaa pistää kuulijan ajattelemaan, että ehkä siinä ja siinä asiassa todellakin on jotain pahasti pielessä.

Ehkei stand up-komiikka muuta maailmaa tai saa aikaan vallankumouksia, mutta ainakin se herättää tervettä ajattelua, mikä ei nykypäivänä ole ollenkaan pahasta. MTV-sukupolvi pumpataan niin täyteen mitäänsanomatonta puppua, että ihan pahaa tekee. Pelkkää rahastusta.

1 Comments:

Blogger PA said...

Läsnäolon tuntu ja vuorovaikutteisuus ovat tuossa(kin) lajissa sen verran tärkeitä pointteja, ettei se(kään) toimi telkkarissa läheskään yhtä hyvin kuin livenä.

11:22  

Lähetä kommentti

<< Home