torstaina, tammikuuta 13

Kaukonäky

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset vähensivät television tuijottamista viime vuonna. Keskimääräinen päiväkulutus laski edellisvuodesta kuudella minuutilla kahteen tuntiin ja 47 minuuttiin. Ei mikään ihme, sellaista skeidaa suurin osa tarjonnasta nykyään on. Lupamaksukin nousee jatkuvasti.

Sama tutkimus kertoo myös, että viime vuoden lopussa noin kymmenen prosenttia katselusta tapahtui digitaalisesti. Vaikuttaa toivottoman pieneltä osuudelta, jos ajatellaan, että analogiset lähetykset lopetetaan jo 2006 tai 2007. Oikeastaan tämä nykyinen digitv on melkoisen typerä välivaihe. Se tarjoaa käytännössä vain hyvin vähän uutta. Puhun välivaiheesta, koska nurkan takana on jo odottamassa eurooppalainen HDTV-standardi, joka tuo mukanaan viimein sitä tarkempaa kuvaa. Sen hyödyntämiseen tosin tarvitaan sitten uusi telkkari tai videotykki.

Vaan samapa tuo oikeastaan. Vaikka olisi miten hienoa tv-tekniikkaa, voidaan palata taas siihen tosiasiaan, ettei mitään katsottavaa juuri ole. Yksi vaihtoehto on tietenkin maksullisten kanavien katsominen kaapelista tai satelliiteista. Jenkeissä on jo pitkään ollut tarjolla HDTV-satelliittikanavia. Euroopassakin on yksi HDTV-kiertolainen, mutta sieltä ei toistaiseksi näy mitään kelvollista ohjelmaa. En sitten tiedä, pystyykö Suomesta käsin katsomaan niitä jenkkisatelliittejä.

Harmi ettei tuota telkkua voi silti poistaa elämästään. Jostain ne elokuvat on katsottava videotykkiä odotellessa...