sunnuntaina, tammikuuta 30

Alexander the gay

Sain viimein katsottua leffan Alexander, josta olin kuullut käytännössä pelkkiä negatiivisia kommentteja. Filmi ilmeisesti floppasi jenkeissä oikein kunnolla kriitikkojen murskattua sen jo ennakkoarvosteluissa. Vaikka en yleensä sorru ennakkoasenteisiin, täytyy sanoa että yllätyin, kun leffa ei ollutkaan niin huono.

Okei, eihän Alexander ollut mikään eeppinen spektaakkeli, vaikka niin kovasti yrittikin. Ehkä liian kovasti. Tarina eteni turhan suoraviivaisesti jaarittelevan ja mitäänsanomattoman dialogin saattelemana. Leffa oli ehkä hitusen liian pitkä, tosin ensimmäinen leikkausversio oli ilmeisesti vielä pidempi. Visuaalista karkkia oli kyllä tarjolla ihan kiitettävästi. Loppupuolella on leffan ehkä näyttävin kohtaus Aleksanterin uhmatessa vihollisen "ratsuväkeä". Farrell teki pääosassa parhaansa.

Ennen filmin katsomista en tiennyt oikeastaan yhtään mitään koko äijästä. Enkä taida tietää vieläkään. Aleksanteri sai kruunun, lähti valloittamaan jaloin aattein, eikä tyhmänä osannut lopettaa. Meni liian kauas, hävisi ja lopulta kuoli. Kaikki tämä kerrotaan kyllä hyvin ja historiallista autenttisuutta vaalien. Jotenkin vaan jäi epäselväksi, miksi Aleksanteri oli niin Suuri mies.

IMDb:n foorumissa spekuloitiin kovasti, mahtoiko elokuvan floppaamiseen rapakon takana vaikuttaa se, että leffan päähenkilöllä sattui olemaan miehisiä mieltymyksiä. Sikäli kun tiedän, Aleksanterin aikakaudella sellainen oli enemmän tai vähemmän yleistä. Aika naurettavalta tuntuisi boikotoida filmiä moisen takia. Vaan ei noista jenkeistä koskaan tiedä..