tiistaina, marraskuuta 16

Savu hälvenee

BBC uutisoi Britannian aikeista kieltää ravintola- ja baaritupakointi lähes kokonaan. Skotlannilla on myös vireillä lakiesitys, joka kieltäisi tupakoinnin kaikilla julkisilla paikoilla. Ruotsissa ravintolatupakoinnin kieltolaki on jo hyväksytty ja tulee voimaan ensi vuonna. Uuden Seelannin kielto puolestaan alkaa tämän vuoden joulukuussa. Myös Islanti valmistelee asiaa. Aikaisemmin kielto on toteutunut mm. Norjassa ja Irlannissa. New Yorkin ja Kalifornian ravintoloissa savua ei ole näkynyt enää pitkään aikaan.

Väistämättä kielto ajetaan läpi myös Suomessa. Tarvitsee enää arvailla, meneekö siihen vielä vuosi vai kaksi. Selvää on, että vastustusta varmasti löytyy, mutta faktat onneksi puhuvat kiellon puolesta. Kenenkään ei pitäisi joutua kärsimään passiivisen tupakoinnin haitoista. Nykyinen baarien savuton puoli on lähinnä vitsi. Savu kun ei juuri kunnioita näkymättömiä rajoja. Vaihtoehtoina ovat tupakoijille omistetut savukopit tai täyskielto. Jälkimmäinen on todennäköisesti monelle baari- ja ravintolayrittäjälle se ainoa vaihtoehto.

Vastustajien ainoaksi aseeksi jää oikeastaan uhkailu baarissa käynnin lopettamisella. Jo Irlannissa kuitenkin nähtiin, ettei kiellolla ollut asiakasmääriin mitään vaikutusta. Ihminen sopeutuu nopeasti kun on pakko. Ja iso uhkasakko auttaa asiaa kummasti... Ei tässä olla ihmisoikeuksia sortamassa. Kukin saa tuprutella ulkona ja kotonaan niin paljon kuin lystää.