keskiviikkona, maaliskuuta 23

Syylliset

Tampereen teknillinen yliopisto päätti räväyttää ja uhkailee nyt rankaisevansa kaikkia tietoverkkonsa väärinkäyttäjiä. Oikeastaan opiskelijat käyttävät Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiön hallinnassa olevaa verkkoa, mutta vähintäänkin merkillisellä tavalla sen käyttösäännöt alistavat käyttäjät myös TTY:n määräysvallan alle.

"Käyttösäännöt määrittelevät, että TTY:n palveluja voi käyttää opiskeluun, tutkimukseen, opetukseen tai hallintoon. Muu käyttö edellyttää sopimusta."

Kerrassaan hienoa. Tätä kun tulkitsee kirjaimellisesti, niin luvan tarvitsee esimerkiksi irkkaukseen, webin selaamiseen, verkkopelaamiseen ja henkilökohtaisen sähköpostin käyttöön. Lienee helpompaa lakkauttaa koko verkko.

Kolmen päätekijäksi nimetyn opiskelijan lisäksi jostain on uutisten mukaan kaivettu yli 300 käyttörikkomuksiin syyllistyneen tiedot. Tapaukseen liittyvät omituisuudet ovat herättäneet melkoisesti keskustelua ainakin tietotekniikan opiskelijoiden parissa. Nähtäväksi jää, millaisia sanktioita näille mustalla listalla oleville paatuneille rikollisille aikanaan langetetaan.

Yksi asia on kuitenkin varma. Näilläkään rangaistuksilla ei saavuteta mitään todellista. Pisara valtameressä ja sitä rataa. Verkkojen väärinkäyttö tulee jatkumaan entisellään hamaan tulevaisuuteen.