torstaina, joulukuuta 2

Selkounia

Tänään ei tarvinnut raahautua kouluun, joten nukuin turhankin pitkään. Muistiin jäi myös pitkästä aikaa monta eri unta. Muutamassa lukemassani blogissa on tullut vastaan juttua selkounista. Selkounilla (lucid dream) tarkoitetaan unta, jossa unennäkijä tavalla tai toisella huomaa ja tajuaa näkevänsä unta. Tämän jälkeen uni muuttuu uskomattoman paljon selkeämmäksi ja antaa mahdollisuuden unen tapahtumien ohjailemiseen. Kaikki aistit ovat todentuntuisuuden suhteen aivan eri tasoilla kuin tavanomaisissa unissa, joissa kaikki tuntuu olevan utuisen savuverhon takana.

Jokainen voi periaatteessa nähdä selkounia. Se on taito, jota voi harjoitella. Käytännössä se ei vaan ole aina niin yksinkertaista. Taipumus nähdä selkounia tuntuu olevan täysin yksilöllinen. Toiset näkevät niitä ihan itsestään. Itse tunnen suurta mielenkiintoa selkounia kohtaan, mutta kuulun valitettavasti siihen ryhmään ihmisiä, joille niiden näkeminen on kovan työn takana. Toistaiseksi olen nähnyt vain muutaman lyhyen, jotka ovat nopeasti muuttuneet takaisin tavallisiksi uniksi.

Ensimmäinen edellytys on unien muistaminen. Jokainen näkee nukkuessaan unia, niitä vaan ei aina aamulla välttämättä muista. Unien muistamisen kehittämisessä auttaa säännöllinen unipäiväkirja. Aamulla herätessä ei pidä heti suinpäin pompata ylös aamuaskareille, vaan maata hetken hiljaa ja palauttaa mieleen yön unet. Sitten ne tulee kirjoittaa päiväkirjaan niin täydellisinä kuin suinkin. Ajan mittaan unista alkaa muistamaan enemmän yksityiskohtia. Tulee myös huomaamaan, että yhden yön aikana voi nähdä uskomattoman monta eri unta.

Kun muistaa unensa tarpeeksi hyvin, voi ruveta yrittämään selkouneen pääsemistä. Avain siihen on unen absurdeissa tapahtumissa. Valokatkaisijat eivät toimi. Kello näyttää joka vilkaisulla eri aikaa. Ylläsi on vaatteita, joita et omista. Ongelmana on, että järki ei unen aikana tunnu kyseenalaistavan näitä omituisuuksia. Olohuoneessa on punainen elefantti, entäs sitten. Ei auta kuin yrittää psyykata itsensä yhdistämään kaikki kummallisuudet unennäkemiseen. Valveilla ollessa voi tehdä ns. todellisuustestejä ja yrittää selvittää, näkeekö unta vai ei. Kun näistä testeistä tulee rutiinia, on todennäköistä että sellaisen tekee jossain vaiheessa myös unen aikana.

Tässä on vain pieni pintaraapaisu. Internetissä on valtava määrä aiheeseen liittyvää materiaalia. Pari hyvää kotimaistakin sivustoa. Asiasta voi lukea myös vaikkapa selkouniguru Stephen LaBergen kirjoista.