sunnuntaina, helmikuuta 25

Pinttyneitä tabuja

Huumeethan ovat yksi nuorekkaiksi itsensä luokittelevien kaupunkilehtien suosikkiaiheista. Tällä kertaa jonkun mielestä kuitenkin ylitettiin vääriä rajoja, sillä V-lehti veti pois jakelusta tuoreimman numeronsa siinä olleen huumejutun takia. Artikkeli löytyi välittömästi netistä, joten silkka mainoshakuisuuskaan ei ole poissuljettu. Jutussa kerrotaan aika myönteisessä mielessä tavallisista ihmisistä ja heidän huumekokeiluistaan. Jutun kuvavalinnat ovat vähän outoja, mutta muuten teksti silti on varsin yllätyksetön. Ei mitään uutta.

Näyttää edelleen siltä, että laittomista päihteistä on vaikea keskustella julkisesti ja vapaasti. Kukaan työpaikkansa ja maineensa puolesta pelkäävä julkisuuden merkittävä henkilö ei uskalla vahingossakaan asettua liiaksi mietojen huumeiden vapauttamisen tai niiden käytöstä rangaitsematta jättämisen puolelle. V-lehden jutusta keskusteltiin myös töllössä, ja jokainen keskusteluun osallistunut muisti mainita lopuksi kielteisen kantansa, aivan kuin varmistaakseen oman selustansa.

Oma kantani esimerkiksi kannabiskysymykseen on vaihdellut useaankin otteeseen. Periaatteessa olen lainsäädännön lieventämisen kannalla, mutta toisaalta olen nähnyt pelkän sivistyneen pössyttelyn lisäksi myös muiden aineiden vähemmän kaunista käyttöä (kuinka monella edes vilahti mielessä alkoholi?). En todellakaan osaa sanoa, olisiko oikein tuoda humalahakuiselle kansallemme lisää hyväksyttyjä päänsekoitustapoja. Se on kuitenkin selvää, että ratkaisuja ongelmiin pitäisi voida hakea julkisesti ja objektiivisesti, ilman että joka toisella on narkkarileimasin takataskussa kaiken varalta.