torstaina, helmikuuta 22

Mädät omenat

Ylen nettiuutiset kertoo tapauksesta, jossa miesopettaja tuomittiin lievästä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Opettaja oli tarttunut 11-vuotiasta oppilasta rinnuksista, kun tämä oli puukäsityötunnilla kironnut ja kieltäytynyt tekemästä kuten opettaja oli käskenyt. Pikkujätkä oli nähtävästi itkenyt asiasta heti kotona vanhemmilleen, jotka sitten kauhistelemaan, että miten joku hirviö voi tehdä moista heidän kiltille pikku Janipetterilleen.

Täysin käsittämätön tämä nykysuuntaus, jolla opettajien kurinpidollisia oikeuksia karsitaan entisestään. Varmasti jokainen vähän varttuneempi muistaa omilta kouluajoiltaan tilanteita, joissa opettajan oli tosiaan hyvinkin tarpeellista käyttää vähän voimaa selvittääkseen kahinoita tai ylläpitääkseen muuten järjestystä. Olihan oppilas tässä tapauksessa aika nuori, mutta toisaalta mitään oikeaa pahoinpitelyä ei edes tapahtunut.

Jos kotona ei pidetä kuria, eikä koulussakaan saa enää näyttää, missä menevät rajat, missä nuo pahimmat tapaukset sitten oppivat oikean ja väärän erot? Seuraava vaihtoehto on valitettavasti jo poliisi, ja kulut maksetaan itse kunkin veroista. On ne vapaan kasvatuksen hedelmät jo nähty, sanokaa minun sanoneen. Minut kasvatettiin sopivalla kurilla, ja monesti sain selkääni ihan ansiosta. En ole koskaan ollut katkera siitä, että minun ei annettu temmeltää ihan miten halusin.