perjantaina, syyskuuta 15

Kiellettyjä kysymyksiä

Hard Candy on ihan mielenkiintoinen leffa, joka kertoo 14-vuotiaasta tytöstä, joka tapaa nettichatissa kolmekymppisen valokuvaajan, jonka tyttö päättää lopulta tavata livenä. Tyttö kutsuu itsensä miehen kotiin, jolloin alkaakin sitten tapahtua...

Olkoonkin että tyttöä esittävä nuori Ellen Page tekee vakuuttavan roolisuorituksen, on tytön hahmosta tehty aivan liian aikuinen ja liian älykäs. Uskottavuus ropisee loppua kohti aina vaan enemmän. Tämä ei sinänsä haittaa, koska elokuvan pääpointtina on oikeastaan nostaa esiin kysymyksiä pedofiliasta ja siitä, miten alaikäisiin sekaantumisesta tulisi rangaista.

Seksuaalinen alaikäraja on loppujen lopuksi kaikkea muuta kuin yksinkertainen juttu. Jossain päin maailmaa se taitaa olla niinkin alhainen kuin 13. Olen pariin otteeseen seurannut satunnaisilla foorumeilla tästä aiheesta käytävää keskustelua. Naisilla tuntuu useasti olevan puhdas "kaikki pedofiilit pitäisi kuohia ja tappaa" -asenne, kun taas miehillä on luonnollisesti asiaan mielipiteitä erilaisesta näkökulmasta (nämä mielipiteet usein jyrätään kaappipedofiilivihjauksin). Länsimaisessa sivistysyhteiskunnassa muotoutuneet moraaliset ikärajat eivät sovi suoraan yhteen biologisten ikämerkkipaalujen kanssa, mikä lienee se suurin ongelma.