torstaina, toukokuuta 19

Päivän paatos

Tieto lisää tuskaa. Omalla kohdallani tämä tarkoittaa sitä, että ihmisten uskomaton tyhmyys eri asioissa ja tilanteissa saa aivomössöni kiehumaan. Elämäni voisi olla paljon onnellisempaa, jos lakkaisin kokonaan ajattelemasta. Läheskään kaikkia epäkohtia ei tulisi ikinä edes ajatelleeksi, ellei jokin asialle omistautunut taho nostaisi niitä päivänvaloon. Hyvää työtä tällä saralla tekevät esimerkiksi herrat Penn & Teller, joiden Bullshit -sarjaa suosittelen lämpimästi kaikille. Valitettavasti kotimaisilla vakiokanavilla siitä ei pääse nauttimaan.

Enimmäkseen planeettamme sietämätön nykytila johtuu siitä, että päättävissä elimissä on todellisia tyhjäpäitä itsekkäine ja suppeine näkemyksineen. Pahinta jälkeä saavat aikaan ne ihmiset, jotka liiemmin ajattelematta ajavat omia tai pienen marginaaliryhmänsä mielipiteitä yleisiksi käytännöiksi. Mielipiteitä saa ja pitää olla, mutta eihän nyt kaikesta jumalauta voi tehdä kaikkia koskevaa lakia! Jos vaikka joukko kukkahattuämmiä saa halvauksen, kun joku sanoo telkkarissa "vittu", pitää mielestäni ensimmäisenä hankkia ammattiapua näille naishenkilöille, eikä puuttua sananvapauteen. Tämä nyt vain typeränä esimerkkinä.

Demokratia on ajatuksena jalo ja ylväs, mutta valitettavasti sen toteutuminen nykymaailmassa on jotain vähemmän hienoa. Järjestelmä mahdollistaa täysin kouluttamattomien ja vajaaälyisten pääsyn mukaan päättämään oikeasti tärkeistä asioista. Jonkinlainen kyvykkyys-, ajattelu- ja älykkyystason mittaaminen hallintoportaan ihmisiltä ei olisi ollenkaan huono idea. Eikö tärkeimpien asioiden tulisi olla kaikkein kyvykkäimpien ihmisten käsissä? Harmi vaan, että älykkyyden mittaaminen ei ole niin kovin yksinkertaista.

Rahalla ja suhteilla saa aivan liikaa valtaa. Vilkaistaan vaikkapa (ylläreiden ylläri) rapakon taakse. Viimeisimmänkin äijän takaa löytyy valtaisa määrä erilaisia kampanjarahoittajia ja laaja suhdeverkosto. "Me kyllä annamme rahaa ja ääniä, kun vain toimit meille suotuisasti." Onko tämä muka jotain muuta, kuin läpimätää korruptiota? Uskaltaisinko jopa sanoa, että terveelle pohjalle rakennettu älykäs diktatuuri pesisi näennäisdemokraattisen nykypelleilyn 10-0.

1 Comments:

Blogger kew said...

Mielestäni Platonin yhteiskuntamalli on aina ollut jollakin tavalla vetoava. Harmillista, että sekin johtaisi valitettavaan totalitarismiin.

Mutta jos sitä värkkäisi jotenkin niin, että kaikille päätöksentekotyöhön meneville tehtäisiin älykkyysosamäärätesti, ja täydelliset vanupäät bannattaisiin jo ehdolta.

Sitten voisin olla myös sitä mieltä että uskonnolliset vakaumukset eivät saisi päästä enää mihinkään tekemisiin politiikan kanssa. Ne ovat kaksi aivan eri asiaa, eikä vapaus tehdä toisin estä uskovien vapautta tehdä asioita omien rajoitustensa mukaan.

Voi, jos pääsisin maailman kuninkaaksi.

13:48  

Lähetä kommentti

<< Home