tiistaina, huhtikuuta 21

Painettu sana on painava

Mahdammeko olla viimeinen sukupolvi, joka vielä näkee sanomalehdet kaikessa suuruudessaan? Internet tuli ja sorvasi tiedonvälittämisen ja uutisoinnin perustukset uuteen uskoon. Itse veikkaisin, että ennen pitkää valtaosa paperilehdistä kuihtuu pieniksi paikallisuutisia julkaiseviksi läpysköiksi tai lopettaa kokonaan. Kun kansalaisten uutisnälkä tyydyttyy netissä ja telkkarin ääressä, lehdistä ei enää haluta maksaa, ja ilman levikkiä ei pidetä toimittaja-armeijaa.

Vaikka sähköinen media tarjoaakin nykyään tiedon leviämiselle ihan uuden mittakaavan, sillä on myös negatiivisia vaikutuksia. On selkeästi havaittavissa, että netti laskee uutisoinnin laadun rimaa aika reippaalla kädellä. Jos tiedon julkaiseminen ja levittäminen on liian helppoa, lisääntyy myös kaikenlainen epätieto ja tarkoituksellinen väärä tieto. Arvostettujenkin uutisvälittäjien nettiportaaleista löytyy enenevässä määrin luokatonta soopaa, jonka julkaisemiselle ei ole juuri kriteereitä asetettu. Välillä tuntuu, että kuka tahansa saa kirjoittaa juttuja.

Sanomalehtien kuihtuminen ei ehkä nykyteinistä kuulosta isolta asialta, mutta kaikilla tiedotusvälineillä on kuitenkin tärkeä rooli maailmassa. Kansakunnat ovat vain niin vapaita, kuin niiden tiedotusvälineet. Ilman luotettavaa tietolähdettä tulee äkkiä orpo olo. Kontrolloimalla tiedotusvälineitä voidaan hallita ihmisiä. Tämän kyllä kaikki vallanjanoisimmatkin hyvin tiedostavat, mistä varoittavia esimerkkejä löytyy jokaiselta mantereelta. Kapitalismin (ja sosialismin) huonot puolet näkyvät valitettavasti myös uutisbisneksessä.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Mielestäni myös monen asialehden uutisoinnin taso on huolestuttavan alhainen. Toimittaja-armeijaan mahtuu ihmisiä, jotka eivät hallitse peruskäsitteitä, asiaansa tai edes kielioppia.

Lisäksi uutisarvoa saavat täysin viihteellisellä arvolla porskuttelevat asiat, joita joskus ei uutisiin olisi huolittukaan. Tärkeämmät asiat jäävät näiden varjoon tai ne pilataan toimittajan huonolla asiantuntemuksella.

15:50  

Lähetä kommentti

<< Home