maanantaina, tammikuuta 23

Sekapuoli

Eilisen sivuhuomautukseni innoittamana pari sanaa saman sukupuolen välisistä suhteista. Vaikka monessa asiassa saatankin olla hyvin vapaamielinen ja konservatiivisia periaatteita halveksuva, en oikein tiedä miten suhtautuisin näihin sukupuolensotkijoihin. Ajatellaan vaikkapa puhtaasti evoluution näkökulmasta. Luonnonvalinta pyrkii karsimaan elämistä ja lisääntymistä heikentävät tekijät. Tässä tapauksessa jo itse asia, saman sukupuolen pariutuminen, toimii tehokkaana karsijana. Koska homoseksuaalinen pari ei voi kerran luonnollisesti lisääntyä, eikö siihen taipuvaisten yksilöiden pitäisi kadota lopulta kokonaan? Toisaalta tällaista ajatusta vastaan sotii se tosiasia, että myös muista eläinlajeista löytyy homoseksuaalisuutta eri muodoissa.

Jospa nämä erikoisemmat sukupuoliroolit ovat kuitenkin vain ihmiskulttuurin luoma innovaatio, pelkkää trendihomostelua? Jo nämä tunnetut naisellisen miehen ja miehisen naisen stereotyypit riittävät nostamaan mieleen sen mahdollisuuden, että on ehkä vain luotu eräänlaisia vaihtoehtoisia elämäntyylejä, joihin ajaudutaan tavalla tai toisella ilman että asiassa on mitään biologista tai perinnöllistä pohjaa.

Viisaammat ovat varmasti tutkineet asiaa enemmänkin, joten meikäläisen on turha spekuloida tieteellisiä perusteita tämän enempää. Oikeastaan tärkein kysymys taitaakin olla, että mistä ikinä tällainen sukupuolimuuntelu juontaakaan juurensa, aiheutuuko siitä jonkinlaista todellista harmia perinteisempien sukupuoliroolien vetäjille tai yhteiskunnalle yleensä. Ehkä ei, ainakaan niin kauan kuin vähemmistöt pysyvät vähemmistönä.