perjantaina, joulukuuta 12

Miehet ja naiset

Nettihesarin antia. Korkein oikeus teki päätöksen, jonka mukaan mies ei saa takaisin toisen miehen lapsesta maksamiaan elatusmaksuja, koska nainen on heikossa taloudellisessa tilanteessa ja mies tarpeeksi varakas. Nainen tiesi alusta lähtien, ettei aviomiehensä ole lapsen oikea isä, kun taas aviomies luuli olevansa lapsen isä. Eron tultua mies ilmeisesti maksoi jonkin aikaa elatusmaksuja, kunnes totuus kävi ilmi. Käräjäoikeus tuomitsi jo naisen maksamaan elatusmaksut takaisin, mutta hovioikeus kumosi päätöksen.

Varmasti päätöstä voidaan perustella esimerkisi sillä, mikä on lapselle parhaaksi. En myöskään ole koskaan ollut sitä mieltä, ettei naisilla saisi olla lastensaantiin ja äitiyteen liittyviä etuoikeuksia. Mutta silti jokainen moraaliaivosoluni huutaa, että tässä kävi nyt niin väärin. Taas nähtiin, että yksittäinen hyväksikäyttäjä voi pilata koko periaatteellisen järjestelmän.

Otetaan vielä leikkimielinen esimerkki. Jorma ja Marjatta vetävät pikkujouluissa pään täyteen ja päätyvät lopulta vastoin kaikkia todennäköisyyksiä viettämään yhteisen, hikisen ja huonosti ehkäistyn yön. Seuraavana päivänä kumpikin toivoo, ettei mitään olisi koskaan tapahtunutkaan. Sitten koittaa se iloinen päivä, kun Marjatan pissatikku näyttää positiivistä. Marjatalla on aimo läjä vaihtoehtoja. Hän voi esimerkiksi tehdä abortin, synnyttää lapsen ja antaa adoptoitavaksi, pitää lapsen kertomatta Jormalle tai pitää lapsen ja vaatia Jormalta elatusapua. Jorman vaihtoehdot? Alistua siihen, mitä Marjatta päättää tehdä.