tiistaina, tammikuuta 23

Pippeliä pimppiin

Klamydiatartuntojen määrä on kasvanut 60 prosenttia vuoden 1995 jälkeen, uutisoi nettihesari. 10-14 vuotiaidenkin ikäryhmässä määrä lähes kaksinkertaistui viime vuoden aikana. Suurin osa ilmitulleista tartunnoista oli tytöillä, mutta olikohan niin, että tauti on miehillä useammin täysin oireeton. Yleensä pidän itseäni aika vapaamielisenä, mutta jessus. Ei meikäläisen aikoina paneskeltu vielä tuossa iässä, saati sitten että tytöillä olisi ollut palava halu päästä neitsyydestään.

Miten nämä taudit yleensä leviävät noinkin nuoriin? Todennäköisin vaihtoehto lienee, että reilusti vanhempi jätkä käy himoissaan painamassa tiukkaa teiniritsaa, eikä pahana poikana tietenkään kumeja käytä. Nämä antavaiset teinitypyt sitten levittävät taudin omaan ikäluokkaansa. Kumpaakaan sukupuolta on vaikea syyllistää toista enemmän.

Haarovälitautien leviäminen sinänsä ei ole mitenkään yllättävää. Lihallisista iloista on tullut entistä vapaampaa ja julkisempaa huvia. Kun tietty salamyhkäisyys ja vakavuus katoaa, otetaan helpommin niitä tilaisuuksien tarjoamia riskejä. Sopiva humala ja tarpeeksi mehukas hoito, niin kenellä tahansa saattaa järkevä ajattelu hieman herpaantua.