tiistaina, joulukuuta 5

Vihaisia miehiä

Yritän taas vähän paikkailla leffasivistykseni aukkoja. Tällä kertaa pakkokatsottavien listalta valituksi tuli 12 Angry Men. Elokuva on tehty vuonna 1957, joten tietynlaista oikeaa asennoitumista katsomiseen vaaditaan. Oikeastaan noita tosi vanhoja filmejä on vähän helpompi katsoa kuin 70- tai 80-luvuilla tehtyjä filmejä, koska tuo muodin sysimusta kausi välillä suorastaan raatelee näköhermoja.

Aiheensa puolesta elokuva ei ole mitenkään sidottu omaan aikakauteensa, vaan ne kysymykset, joita katsojalle esitetään, ovat ihan päteviä vielä nykypäivänäkin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan leffa kertoo valamiehistöstä, joka pohtii tuomiota murhajutussa. Voivatko he todisteiden perusteella yksimielisesti todeta syytetyn syylliseksi ja passittaa tämän sähkötuoliin? Vietin katsomisen jälkeen hyvän tovin intternetin foorumeilla ja selailin leffan pohjalta käytyjä keskusteluja. Tulin siihen lopputulokseen, että se, kummalle kannalle elokuvan nähnyt henkilö lopulta itse asettuu (ja millä tavalla), kertoo aika paljon kyseisestä henkilöstä.

Nykymittapuulla elokuva on aika lyhyt. Mitään tyhjänpäiväistä jaarittelua ei kuitenkaan ole, ja jokainen kohtaus vie tapahtumia jollain tavalla eteenpäin. Vaikka itse pidän pitkistäkin filmeistä, niin nykyleffoissa törmää liian usein turhaan venyttämiseen.