torstaina, toukokuuta 11

Olen

Yksinkertaisin ja paras vasta-argumentti jumaluskonnoille lienee muiden jumaluskontojen olemassaolo. Ei siinä ole järjen hitustakaan, että n kappaletta eri ryhmiä uskottelee oman näkemyksensä ja jumalansa olevan se ainoa oikea. Nämä uskontoryhmät vielä kuvailevat jumalansa sen verran eri tavoin, että on mahdotonta ajatella niiden tarkoittavan yhtä ja samaa jumalaa.

Maailmankatsomuksilla on myös pakottava tarve kuvata jollain tavalla, miten meidän tuntemamme maailmankaikkeus on saanut alkunsa. Syntyi se sitten jostain alkumateriasta tai jonkin luomana, voidaan loputtomiin kysellä, mistä se luoja tai alkumateria sitten syntyi. Paljon yksinkertaisempaa on ajatella, että jotain on aina ollut olemassa, tai että aika kiertää kehää siten, että maailmanloppu on samalla maailman alku.

Minun on aina ollut vaikea ymmärtää ihmisiä, jotka haluavat väkisin uskoa johonkin korkeampaan voimaan. Jälleen on helpompi vaan todeta, että jokainen elää täällä omillaan ilman sen kummempaa suurta päämäärää. Oman olemassaolonsa pohtimisessa on kuitenkin jotain mystistä ja taianomaista. Vaikka tietää, ettei todennäköisesti koskaan voi ymmärtää tarpeeksi, ei voi kuitenkaan olla ajattelematta asiaa.