tiistaina, heinäkuuta 28

Levittämiskelpoista

Kaikki lienevät jossain määrin perillä siitä, että jos vaaleaihoinen, vähäisen UV-säteilyn alueella syntynyt ihminen muuttaa korkean UV-säteilyn alueelle lähelle päiväntasaajaa, altistuu hän enemmän UV-säteilyn aiheuttamille terveysriskeille, kuten ihosyövälle. Vaan miten usein tulee vastaavasti ajatelleeksi, että korkean UV-säteilyn alueella syntynyt tummaihoinen voi matalan UV-säteilyn alueelle muuttaessaan potea pahaa D-vitamiinin puutosta, joka on iso terveysriski. Jos tummaihoisia sitten siirtyy suurissa määrin pohjolaan vaikkapa pakolaisuuden myötä, syntyykö siinä samalla sosiaalisten ongelmien lisäksi ihan yhteiskunnallisen tason terveysongelma? Toisaalta siirtomaaorjuuden aikaan tummien massasiirtoa harrastettiin jo melko massiivisessa mittakaavassa, joten käytännön terveysvaikutusten pitäisi olla jo selvillä. Uskoisin, että asiasta on olemassa jonkin sortin tutkimustakin, joten ehkä jätän omat pohdintani tähän.

Oli miten oli, jos on tylsää ja kaipaat satunnaisia ahaa-elämyksiä, kannattaa käydä tsekkaamassa TED (Technology, Entertainment, Design): Ideas worth spreading. Sieltä löytyy toisinaan hyvinkin mielenkiintoista juttua laidasta laitaan. Suoraa linkkiä en laita, koska en ole niitä täällä ennenkään harrastanut.

perjantaina, heinäkuuta 24

Eliittijengi

Briteissä hallitus on päättänyt vaatia kaikkien lasten kanssa työskentelevien taustat tarkastettavaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien on ilmoittauduttava valvontarekisteriin, mistä vielä peritään maksu. Kouluissa vierailevat suositut lastenkirjailijat eivät asiasta riemastuneet, vaan päättivät lopettaa vierailunsa. Ihan oikein, paniikkimopo on jo karannut käsistä. Enteet olivat nähtävissä heti silloin, kun pedofiilistä tuli muotisana. Nyt sitten ihmetellään sivusta, mihin kaikki miespuoliset opettajat ja muut tärkeät kasvatushenkilöt katoavat.

New Jerseyssä puolestaan tehtiin ratsia, jossa pidätettiin kymmeniä poliitikkoja, pormestareita ja rabbeja. Poliitikkoja epäillään korruptiosta ja rabbeja taas rahanpesusta hyväntekeväisyysjärjestöjen avulla. Yksikin rabbi oli ilmeisesti tehnyt elinkauppaa seurakuntalaistensa munuaisilla. Kerrassaan hienoa possea.

Ei se maailma, vaan ne ihmiset. Onko oikein että ns. kunnolliset ihmiset saavat aina kärsiä vähemmän kunnollisten sotkuista ja tempauksista? Vaikka en ihmisten erottelua sinänsä tuekaan, en välttämättä laittaisi ollenkaan vastaan, jos joku kokoaisi yhdelle saarelle tai mantereelle pelkästään aidosti hyviä ihmisiä elämään keskenään ja tietyssä määrin eristyksissä muusta maailmasta. Vaan millaisella mittarille ne kunnolliset tyypit sitten valittaisiin? Hakkaa minut.

torstaina, heinäkuuta 23

Gaussin käyrän päässä on yksinäistä

Joskus taannoin kirjoitin jo siitä, miten karsaasti katson varattujen kavereiden flirttitouhuja baareissa. Vaan mitäs sitten, kun varattu kaveri käy oikein panemassa jotain pikatuttavuutta? Mietin, olisiko oikein käräyttää kyseinen tyyppi, varsinkin kun ei ollut kyse kovin läheisestä ystävästä. Totesin kuitenkin, että temppu tuskin oli ensimmäinen laatuaan, enkä oikeastaan saavuttaisi paljastamisella mitään. Ei ole minun asiani tuomaroida muiden ihmissuhdekiemuroita, vaikka pistääkin vihaksi, että muiden pyörittäessä useita naisia minulle ei tunnu liikenevän edes sitä ainutta. Vaikea sanoa, miten itse toimisin, jos sattuisin olemaan yhtä ihmissuhdetaitoinen ja vetovoimainen äijä.

Kuvitellaanpas sitten sellainen hypoteettinen tilanne (ei liity edelliseen), että on tyttö, jossa saattaisin mahdollisesti herättää kiinnostusta. Kuviossa on kuitenkin tavalla tai toisella mukana pari muutakin tyyppiä, jotka niinikään ovat saman tytön huomion perään. No, melko suurella todennäköisyydellä en ole se ykkösvaihtoehto, joka eniten kiinnostaa. Veikkaisin, että mikä tahansa kilpailu- tai vertailuasetelma tekee minusta altavastaajan, mikä tarkoittaa käytännössä välitöntä luovutustappiota, sillä kilpailuhenkeä minulta löytyy tässä asiassa niukasti.

tiistaina, heinäkuuta 7

Neilikka rinnassa

Minulla on näemmä paha tapa huomaamattani omaksua muiden samassa seurueessa olevien ihmisten maneereja ja puhetyylejä. En tiedä, teenkö sitä niin selkeästi, että muutkin huomaavat, mutta itselleni ainakin tulee kovin vaivaantunut olo jälkeenpäin. Tuntuu siltä, kuin yrittäisi jotenkin väkisin yrittää muuttaa itseään miellyttääkseen muita. Saatan myös alentua olemaan hiljainen joojoo-mies, vaikka huomaan toisen höpöttävän ihan täyttä potaskaa, enkä jaksa tai raaski ruveta väittämään vastaan. Ainakin jos keskustelun aihe ei ole kauhean kriittinen.

Palauteosaston parituskommenttia lukiessani tuli mieleen, että olenpa tainnut kerran tai pari saada epäsuoran vihjeen jonkin semituttavan kiinnostuksesta (niihin aikoihin, kun minulla vielä oli sosiaalisia kontakteja). Ei niistä mitään kovin pitkällistä koskaan kehkeytynyt, mutta toki sellainen sujuva yhteensaattaminen tarjoaa aina hyvän ja helpon tilaisuuden tarkastella tilannetta. Sokkotreffailu onkin sitten tyystin eri juttu. Taidan kovasti samaistua alkuperäisen Office-sarjan kohtaukseen, jossa Ricky Gervaisin esittämä pomo näkee deittinsä baarissa ensimmäisen kerran...

keskiviikkona, heinäkuuta 1

Lapsellista

"Ei väistetä, ei väistetä, muuta kuin puuta, ei väistetä!"

Tuota mantraa hoettiin joskus ala-asteella välitunnilla, samalla kun kuljettiin minne sattuu yhden tai useamman kaverin kanssa tiiviinä rintamana. Mistähän sekin mahtoi saada alkunsa. Niin ikään ekoilla luokilla eräs opettaja piti nimettömän kyselyn, jossa oppilaat saivat kirjoittaa mielipiteitään muista oppilaista. Lopuksi jokainen sai muiden arviot itselleen luettavaksi. Minun lapuistani jäivät mieleen ne, joissa sanottiin viisaaksi mutta hiljaiseksi, jossain toivottiin puhumaan enemmän. Samassa kyselyssä sai valita, kenet haluaisi luokan johtajaksi. Sain siinäkin kovasti kannatusta.

Lapsena ihmisen ajattelumaailma on puhtaimmillaan, vaikka elämänkokemusta ei juuri ole. Ympäristö ei ole päässyt vielä vaikuttamaan liiaksi. Viimeistään teini-iässä sitten imetään jo kiihtyvään tahtiin negatiivisia juttuja. Huomioitavat tekijät lisääntyvät, ja epäolennaiset tai väärät asiat alkavat vaikuttaa mielipiteisiin ja päätöksentekoon. Lapsena kaikki oli paljon yksinkertaisempaa.